Warning: Undefined array key "options" in /customers/2/d/a/somtek.dk/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192 Inspiration skaber innovation - Skab bedre løsninger - Somtek

Inspiration skaber innovation - skab bedre løsninger.

Skrevet af Mathias Sommer Brun – 25.10.2021

Innovation og gode idéer kommer ikke dumpende ned fra himlen. Og dine idéer skal udvikles og finpudses, hvis du vil have det bedste resultat. Alt for mange virksomheder får slet ikke udnyttet potentialet, fordi de løber med den første og – ikke altid den – bedste idé.

Vi mennesker kan hurtigt blive forblændet af den første løsning, der tikker ind på nethinden, som vi så forfølger, uden at se om vi kan forbedre den.

For dyr. For kompliceret. Eller ude af trit med brugernes behov.

Mangelfuld produktudvikling har adskillige konsekvenser, men desværre bliver der hver dag udviklet produkter, som kunne have været markant bedre.

Årsagen er blandt andet, at alt for mange vælger den første gode idé. Men den fejl må du ikke begå, for måske findes der en endnu bedre? Derfor vil jeg nu dele en metode til at komme op med flere ideer.

Find innovative løsninger uden for din industri

Det er vigtigt at søge inspiration, når du udvikler nye produkter og processer. Men hvor skal du lige søge inspirationen henne?

Jeg kan fortælle dig, det er ikke i din egen industri, og her er to årsager til hvorfor:

  • Du gør det kun sværere for dig selv ved at se en konkurrents smarte løsning.
  • Det kan gøre dig blind og mere frustreret.

Kig derimod mod andre industrier, der står over for de samme udfordringer, som du står med. Det kan eksempelvis være, du er i gang med at udvikle en fleksibel løsning til skibscontainere, så det er muligt at stille paller i flere lag. I det tilfælde vil det være en god idé at skue mod møbelindustrien efter inspiration. Det er en industri, der har mange løsninger til hylder, der kan justeres op og ned. Der findes ikke et facit for, hvilken industri der er den rigtige at søge inspiration i, men for at gøre det nemmere for dig kan du bruge listen herunder som rettesnor:

  • Har de samme udfordringer, du har?
  • Har de produkter, der ligner?
  • Har de samme brugerkrav?
  • Løser det samme problem, du prøver at løse – bare i en anden sammenhæng?

Eksempel på hvordan det fungerer i praksis

Hos Somtek har vi været involveret i et projekt, med formålet at udvikle et hjælpeværktøj til håndværkere. Hjælpeværktøjet skulle forbedre ergonomien samt optimere arbejdsgangen ved fastgørelse af gipslofter, hvor tømreren normalvis står på en trappestige med skruemaskinen løftet over hovedet for at skrue den fast.

Hjælpeværktøjet udviklet af Somtek mundede ud i en søjle på hjul med skruemaskinen monteret i toppen, der kan hæves til loftshøjde. Således kan skruemaskinen opereres fra gulvet.

Start med kravene

Start med at få kravene til produktet på plads, da de er grobunden for produktudviklingen.

I denne situation gjorde vi f.eks. det, at vi talte med flere tømrere omkring, hvilke krav de har til deres værktøjer og maskiner.

I dette tilfælde er kravene:

  • Nem og hurtig opsætning
  • Nem betjening
  • Præcis i sin funktion
  • Pålidelig
  • Minimalt vedligehold
  • Robust håndtering
  • Skal kunne fragtes i en allerede fyldt bil

Ideer tager form

Så snart, du får koblet krav til din problemstilling, begynder idéer og koncepter allerede at tage form i dit hoved. Det kan måske være, du allerede har færdige løsninger klar i hovedet efter 15 minutter.

I udviklingsfasen er alle idéer vigtige, så skitser dem på et stykke papir, så de er visuelle. Måske afføder det yderligere løsningsforslag. Inden du bestemmer dig for at gå med den skitserede løsning så kig efter inspiration, for du vil uden tvivl få endnu flere idéer, og formentlig nok også bedre den første umiddelbare idé.

Her er et af de løsningsforslag, der kom efter 15 minutter. 

02 - Find inspiration 4

Find inspirationskilden

Produkter kan oftest opdeles i områder. Hjælpeværktøjet har eksempelvis fire områder: ben, krop, anordning til skruemaskine og styring. Det er derfor usandsynligt kun at skulle finde én industri som inspirationskilde til hele produktet.

Inspiration kommer fra mange ting og industrier. For ikke at bruge uendelig tid på at lede uden resultat, er det en god idé at indsnævre inspirationskilden til få produkter og industrier.

Lad os i dette eksempel fokusere på området ben og finde en inspirationskilde hertil.

Om benene ved vi:

  • Skal yde stabil støtte til kroppen
  • Skal være nemme at betjene
  • Skal kunne være bag i tømrerens bil

Ved at bruge rettesnoren fra tidligere i indlægget, sporede vi os ind på scene-, lyd- og lysbranchen . Grunden til valget er, at deres stativer bliver sat op den ene dag for så at blive pillet ned og taget videre til næste koncert dagen efter. I produktudviklingen har man derfor haft øje på betjening og robusthed. Derudover er stativerne bygget til at kunne hæves højt samtidig med, at de er optimeret til at fylde minimalt, når de er pakket sammen.

Resultatet

Da inspirationskilden var fundet, gik arbejdet med at finde inspiration i gang – og det virkede. Nye idéer tog form i hovedet og på papiret, og sammenlignet med den løsning, der blev skitseret efter 15 minutter, så gav den ekstra indsats pote.

I den første idé havde kroppen et støttepunkt, hvor det nu har to støttepunkter, hvilket resulterer i et mere stabilt produkt. Derudover kan alle fire hjul foldes ud og ind i samme håndtering, hvor benene i den første idé skulle foldes ind og ud særskilt.

Ydermere blev der tilføjet ekstra værdi til slutbrugeren, idet hjulene er ved gulvet, selvom de er slået ind. Det gør, at tømreren ikke behøver at bære hjælpeværktøjet fra bilen og ind til arbejdsstedet, men at de blot kan køre den på hjulene.

Er det ikke mere kopiering end innovation?

Nogle vil mene, at andet forslag er en kopi af andre stativer og derfor ikke kan kategoriseres som en innovativ løsning, da det ikke er nyt og banebrydende.

For at blive kategoriseret som innovation behøver det ikke være nyt og banebrydende. Derimod skal det skabe mere værdi for produktet end tidligere løsninger, hvilket løsningsforslag to gør.

LAD OS SKABE NOGET SAMMEN

Har du et udviklingsprojekt i tankerne? Så vil jeg hjertens gerne tage en snak med dig om, hvordan vi hos Somtek kan hjælpe med at realisere projektet. 

Vi er ret sikre på, at vi kan udfordre dine ideer og tanker og være en nyttig sparringspartner og hjælpe med at udforme en god proces, hvor vi udvikler og designer løsninger, der tager jer til nye højder.

Mathias Sommer Brun 

Mekanisk design konsulent & ejer

Mobil:      +45 25 75 09 99
Email:      [email protected]