Warning: Undefined array key "options" in /customers/2/d/a/somtek.dk/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192 Standardisering - Somtek

De strategiske fordele ved at standardisere tilpassede mekaniske og designmæssige produkter

Skrevet af Mathias Sommer Brun – 24.11.2021

Blogpost - Standardisering

Standardisering af tilpassede produkter? Det er to tilnærmelsesvis modstridende ord. Men med rette balancering er det muligt at opnå både effektivitet og unikke løsninger, der er skræddersyet til hvert projekts krav. Med en tilpasning, foranlediget af teknologi og viden, af standardisering er det muligt at bygge bro over modsætningen og præsentere en strategisk vej for virksomheder til at harmonisere disse tilsyneladende modstridende mål.

Standardisering af kundetilpassede produkter indebærer at skabe en sammenhængende ramme af design, specifikationer og produktionsprocesser, der fungerer som et grundlag for tilpasningsmulighederne. Det er en hårfin balancegang, hvor essensen af kundetilpasning bevares, så virksomheder effektivt kan opfylde forskellige projektbehov og samtidig opretholde et niveau af ensartethed, der optimerer driften og sikrer både effektivitet og kundetilfredshed.

I dette blogindlæg undersøger vi, hvordan denne synergi kan gøre det muligt for virksomheder at løfte deres projektleverancer og opnå en strategisk fordel i konkurrencesituationer. Vær med til at afdække den centrale rolle, som produktstandardisering spiller i en verden med stadigt stigende behov for og krav til skræddersyede løsninger.

Forståelse af produktstandardisering for tilpassede industriprodukter

Produktstandardisering af produkter/maskiner til industrien, hvor der foreligger krav til kundetilpasningsmuligheder, kræver etablering af et grundlæggende sæt af specifikationer, komponenter og fremstillingsprocesser. Dette fungerer herefter som en fleksibel base, der kan skræddersys til unikke projektkrav. Tag f.eks. tilpasningen af et transportsystem på en fabrik, hvor et standardiseret design giver mulighed for ændringer, der passer til specifikke materialehåndteringsbehov uden at gå på kompromis med produktionseffektiviteten og sikkerheden.

Hvordan skaber standardisering af tilpassede produkter værdi?

Lad os udforske de specifikke fordele, som standardisering bringer til designarbejdet i projekter, hvor tilpasning er afgørende for succes.

1. Effektiviseret produktion: Standardisering af nøglekomponenter strømliner fremstillingsprocessen ved at skabe et sæt forhåndsgodkendte designs og specifikationer. Et standardiseret fundament. Forestil dig en virksomhed, der designer og fremstiller specialiserede pakkemaskiner. Ved at standardisere grundstrukturen, motorkonfigurationer og kontrolsystemer kan de effektivt skræddersy hver maskine til specifik anvendelse. Det giver en væsentlig reduktion af tid og energi brugt på altid at skulle opbygge et specialdesign helt fra bunden.

2. Omkostningseffektiv tilpasning: Omkostningseffektivitet er en væsentlig fordel ved standardisering. At designe ud fra et standardiseret grundlag og ændre det i henhold til projektets krav reducerer udviklingsomkostningerne betydeligt. Inden for industrielle transportbåndssystemer kan en virksomhed f.eks. standardisere transportbåndets dimensioner og materiale, men tilbyde tilpasning i bredde, længde og yderligere funktioner. Denne tilgang giver mulighed for omkostningseffektiv tilpasning, samtidig med at det er muligt at opretholde et ensartet og pålideligt produkt, som også skaber mest mulig værdi for kunden.

3. Forbedret kvalitet og pålidelighed: Standardisering forbedrer den overordnede kvalitet og pålidelighed af kundetilpassede produkter. Med et standardiseret kernedesign kan virksomheder fokusere på at forfine og optimere disse grundlæggende komponenter. For eksempel kan en virksomhed, der specialiserer sig i plastventiler, standardisere ventilens kernestruktur og dermed sikre en ensartet ydeevne på tværs af forskellige projekter. Det resulterer i et pålideligt produktfundament, der kan finjusteres til at opfylde specifikke industrielle krav.

4. Hurtigere implementering: Standardiserede produkter kan implementeres hurtigere, da kernedesignet allerede er etableret og valideret. Når det gælder specialiserede maskiner, f.eks. industriovne, giver standardisering af kontrolsystemer og sikkerhedsfunktioner mulighed for hurtigere implementering. At skræddersy disse standardiserede komponenter til specifikke varmebehandlingsprocesser eller branchekrav bliver et spørgsmål om at konfigurere i stedet for at skabe nye designs fra bunden, hvilket giver væsentlig hurtigere og effektiv implementering.

5. Forenklet vedligeholdelse og reparationer: Vedligeholdelse og reparationer er mere ligetil med standardiserede produkter. Når komponenter har et ensartet design, bliver de/den ansvarlige for vedligehold fortrolig med strukturen, hvilket fører til hurtigere diagnosticering og reparationer. For eksempel inden for hydrauliske systemer til tunge maskiner – her forenkler en standardiseret modulær tilgang til komponentdesignet både udskiftninger og reparationer, hvilket reducerer nedetiden og de samlede vedligeholdelsesomkostninger.

6. Samarbejde om designforbedring: Standardisering af basisproduktet til tilpasningsløsninger sikrer, at alle ingeniører fokuserer på den samme produktstruktur. Det gør det lettere at samarbejde om designforbedring, optimering og omkostningsreduktion. I stedet for at have individuelle designs til hvert projekt bidrager ingeniørerne kollektivt til at forbedre et standardiseret produkt, som efterfølgende danner grundlaget for værdiskabende skræddersyede produkter.

Implementering af produktstandardisering i din udviklingsafdeling?

At igangsætte produktstandardisering i en eksisterende industrivirksomhed kræver en systematisk tilgang.

Start med en omfattende analyse af de nuværende produktlinjer og projektkrav. Inddrag tværfunktionelle teams, herunder R&D, teknik og projektledelse, for at identificere fællestræk og definere standardiserbare komponenter eller moduler.

Arbejd sammen om at integrere disse standarder, samtidig med at I muliggør de tilpasninger, der er nødvendige. Det er desuden også en væsentlig del af processen, at der implementeres en feedback-mekanisme, da det giver de bedste betingelser for løbende at kunne optimere standardiseringsprocessen og sikre, at den stemmer overens med projektmål, effektivitet og produktkvalitet.

LAD OS SKABE NOGET SAMMEN

Har du et udviklingsprojekt i tankerne? Så vil jeg hjertens gerne tage en snak med dig om, hvordan vi hos Somtek kan hjælpe med at realisere projektet. 

Vi er ret sikre på, at vi kan udfordre dine ideer og tanker og være en nyttig sparringspartner og hjælpe med at udforme en god proces, hvor vi udvikler og designer løsninger, der tager jer til nye højder.

Mathias Sommer Brun 

Mekanisk design konsulent & ejer

Mobil:      +45 25 75 09 99
Email:      [email protected]